Чи потрібен мені РРО?

Одне с перших питань, яке має задати собі людна, що починає бізнес:  «Чи потрібен мені  РРО?»

Ми спробуємо допомогти вам знайти відповідь на це питання.

Згідно з законодавством сфера застосування РРО –  це торгівля і сфера послуг для населення, де операції відбуваються з використанням готівки або особистих платіжних карт. Кожна операція – оплата товару та його повернення, внесення чи вилучення готівки з каси –  повинні проводитись через РРО. Клієнт має отримати фіскальний чек, що підтверджує оплату (чи повернення грошей), і права покупця.

При безготівковому способі оплати застосовувати РРО не потрібно.

 

Суть використання РРО в тому, щоб зафіксувати факт здійснення операції і її обсяг.

Раніше копії усіх чеків зберігались всередині РРО на паперовій контрольній стрічці. Сучасні РРО підключаються до Інтернету і передають всі чеки та звіти в електронному вигляді, що спрощує облік, та звільняє від необхідності зберігати контрольну стрічку три роки.

 

Хто зобов’язаний використовувати РРО:

 

  1. Підприємства, що приймають платежі готівкою або платіжними картами.  Приклади: супермаркети, магазини, кафе, ресторани, підприємства сфери обслуговування, тощо, в т.ч. у формі ТОВ, АТ та ін. Виключення – деякі ФОП.
  2. Фізичні особи підприємці (ФОП), що працюють на єдиному податку другої та третьої групи,  якщо їх річний оборот більше 1 млн. грн. Приклади: магазини, інтернет-магазини, торгові точки та ін., а також сфера послуг і громадського харчування.
  3. Підприємства та ФОП, які торгують підакцизними товарами (у т.ч. алкогольними напоями, в число яких входить з 2016 р. й пиво), незалежно від обсягів доходу. РРО потрібен для оформлення ліцензії. Приклад: бари, ресторани з продажем пива, інших спиртних напоїв, сигарет, тощо.
  4. Будь-які підприємства та ФОП, які торгують “технічно складними побутовими товарами”, незалежно від обороту і організаційної форми. Приклади: інтернет-магазини, магазини і торгові точки з продажу техніки, електроніки, в т.ч. на ринках.
  5. Підприємства сфери послуг. Приклади: медичні центри, стоматології, спортзали, хімчистки, салони краси, SPA, тощо.
  6. Поштово-логістичні оператори, кур’єрські служби та ін., якщо вони приймають оплати готівкою і платіжною карткою, а також якщо приймають гроші для подальшої передачі продавцю (післяплатою).
  7. Термінали поповнення рахунку, водомати та інші програмно-технічні комплекси самообслуговування, які приймають готівкові оплати (крім банківських).
  8. Пункти обміну валют, АЗС, тощо

 

Хто НЕ зобов’язаний використовувати РРО:

  1. Фізичним особам підприємцям (ФОП) – платникам єдиного податку 1-ї групи; а також 2-ї та 3-ї груп, якщо їх річний оборот не перевищує 1 млн. грн. і вони не торгують “технічно складними побутовими товарами” та підакцизними товарами.
  2. .Банківським установам при проведенні банківських операціях.
  3. Підприємствам, які ведуть розрахунки виключно в безготівковій формі.
  4. .При продажу продукції власного виробництва (крім підприємств торгівлі та громадського харчування) – за умови, що продаж проводиться через касу підприємства.
  5. При торгівлі на ринках (крім “технічно складних побутових товарів”)
  6. При продажу проїзних квитків із заздалегідь надрукованою вартістю і серією
  7. При продажу квитків на культурно-спортивні та розважальні заходи
  8. .У деяких інших випадках згідно Закону України “Про РРО…”

 

Якщо ви так і не знайшли відповідь на питання, зателефонуйте нам.

Ми допоможемо вам визначитись!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Кошик