Зміни в застосуванні РРО в 2017 р.

Враховуючи курс України на ліквідацію корупції та виводу економіки з тіні, в нашій країні постійно розширюється сфера  використання регістраторів розрахункових операцій (РРО).

Останні зміни в законодавство з цього питання були внесені 20.12.2016, коли  Верховною Радою України був прийнятий Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році».  27.12.2016  Закон був підписаний Президентом.

Згідно цього закону використовувати для діяльності РРО зобов’язали продавців техніки та електроніки, що підлягає гарантії.

Законом передбачені наступні зміни щодо застосування РРО (реєстраторів розрахункових операцій):

  1. У Законі України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (Відомості Верховної Ради України, 2000 р., №38, ст. 315):
    а) статтю 2 доповнено абзацом такого змісту:
    «Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей цього Закону вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів». Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій встановлюється Кабінетом Міністрів України»
  2. У Законі України «Про захист прав споживачів» (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., №7, ст. 84 із наступними змінами
    «Вимоги споживача щодо технічно складних побутових товарів розглядаються після пред’явлення споживачем розрахункового документа, передбаченого Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.»

Важливо також знати, які товари відносяться до    технічно   складних   побутових   товарів.

До них  належать непродовольчі   товари   широкого   вжитку    (прилади,    машини, устаткування   та   інші),   які  складаються  з  вузлів,  блоків,  комплектуючих   виробів,    відповідають    вимогам    нормативних документів,   мають   технічні   характеристики,   супроводжуються експлуатаційними документами  і  на  які  встановлено  гарантійний термін.

Види таких товарів визначатимуть не продавці і навіть не товаровиробники. Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО має встановлювати  КМУ.

Наразі  такий перелік вже існує і затверджений постановою КМУ від  11.04.2002 р. № 506. У ньому зазначені:

  • апаратура радіоелектронна побутова;
  • машини та прилади електропобутові;
  • машини та прилади для механізації робіт у побуті;
  • побутові прилади    електронної   техніки,   у   тому   числі обчислювальна техніка;
  • засоби зв’язку;
  • прилади складної  механіки,  у  тому   числі   годинники   та секундоміри;
  • музичні інструменти, у тому числі електромузичні;
  • складні комплектуючі вироби, на які видається окрема гарантія;
  • транспортні засоби і номерні агрегати;
  • продукція виробничо-технічного  призначення,  яка  може бути використана у побуті;
  • товари медичного призначення;
  • товари для заняття фізичною культурою, спортом і туризмом;
  • зброя спортивна вогнепальна,  газова, пневмогазова, пружинна, пневматична;
  • засоби вимірювальної техніки побутового призначення.

 

Зміни вступили в силу для платників єдиного податку третьої групи — 01.07.2015 г., для платників єдиного податку другої групи — 01.01.2016 г.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Кошик